terug    

geschreven op 27-05-2016    


1 bg


Waarom je infraroodsauna helpt bij allergie

Ik heb jarenlang elke ochtend een anti-allergicum genomen. Ik was als kind allergisch voor huisstofmijt en daar kwam met ouder worden nog een soort 'onbepaalde allergie' bij voor 'luchtvervuiling in het algemeen'. De lucht die we inademen is te vervuild, pesticiden op groenten en fruit zijn ook giftig en kraantjeswater dat we drinken is ook niet altijd en overal even gezond... En daar krijgen we met z'n allen steeds meer en vaker last van onder de vorm van allergieën. Maar sinds ik vorig jaar mijn infraroodsauna in huis haalde, is zo'n pilletje tegen de allergie niet meer nodig.
 
Allergieën: waarom hebben we er zoveel last van?
Of het nu gaat om hooikoorts, eczeem, astma of zonneallergie: steeds meer mensen hebben last van allergieën, zegt ook Stef Mintiens in zijn boek 'Herbateek: neem je gezondheid in eigen handen'. Stef is tandarts en natuurgeneeskundige en verdiepte zich in acupunctuur, homeopathie en hydrotherapie. Ik volgde vorig jaar een workshop bij hem over gezonde voeding, en dat was een echte eye-opener over het effect van (bewerkte) voeding op je gezondheid.
De oorzaak van allergieën, zegt hij in zijn boek, ligt eigenlijk bij ons immuunsysteem dat (te) heftig reageert op een in wezen vrij onschuldige prikkel zoals huisstofmijt of pollen in de lucht.
 
Wat kun je doen tegen allergieën?
Goed nieuws: allergie is niet blijvend, zegt Stef Mintiens. Heel wat mensen lopen deze tijd van het jaar niezend en snotterend rond en vervloeken de pollen in de lucht, maar eigenlijk kun je je lichaam ervan genezen door te zorgen dat je immuunsysteem, dat nu al te dramatisch overreageert, weer 'kalmeert'. Dat doe je op drie manieren:
 
1 Detox je lever
We leven in een zodanig vervuilde omgeving dat we onze lever - het afvalverwerkend bedrijf van ons lichaam - uitputten, zegt Mintiens. Als die overbelast raakt, dan reageert hij te heftig op prikkels - in de Chinese geneeskunde spreekt men van te veel vuur in de lever - en dan krijg je geïrriteerde ogen, slijmvorming en een beslagen tong, jeuk en irritaties. Ontgiften van je lever is een eerste stap in het aanpakken van allergieën, stelt hij.
 
2 Werk aan je darmflora
As je één ding moet weten over je afweersysteem, is dat het nauw samenhangt met een gezonde darmflora. Dat betekent dat je genoeg gezonde bacteriën in je darmen hebt. Het evenwicht in je darmen kan verstoord raken door antibiotica, narcosemiddelen en bepaalde detergenten, maar ook wanneer je toxisch belast bent door zware metalen. Je darmflora herstellen doe je volgens Mintiens best onder deskundige begeleiding.
 
Ook als je last hebt van voedselintoleranties, raken de darmslijmvliezen van je dunne darm beschadigd en kunnen allergische reacties ontstaan.
 
3 Ontstress
Ik schreef eerder al over bijnieruitputting wanneer je lichaam onder voortdurende stress staat. De bijnieren produceren adrenaline in stressvolle situaties en normaal gezien ook cortisol, een soort natuurlijk cortison dat overdreven reacties van je immuunsysteem tempert (zoals een allergische reactie). Maar als je bijnieren de hele tijd adrenaline produceren omdat je gestresseerd bent, dan blijft er geen energie meer over om cortisol aan te maken, en dan kun je ook last krijgen van allergische reacties.
 
Als je deze tips van Stef Mintiens leest, hoeft het niet te verbazen dat ik intussen al een jaar allergie-vrij ben. Een infraroodsauna is dé allerbeste manier om je lichaam te zuiveren van afvalstoffen en om stress tegen te gaan.

Meer lezen? 'Herbatheek, neem je gezondheid in eigen handen' is een praktische leidraad voor een blakende gezondheid met tal van tips en recepten. Het boek borduurt voort op waardevolle, vaak eeuwenoude tradities uit de natuurgeneeskunde en maakt ze eenvoudig toepasbaar.
 
 

geschreven op 27-05-2016    

  terug    

Reacties : Waarom je infraroodsauna helpt bij allergie
 
Reageer

Naam :
  Uw email adres wordt niet gepubliceerd.
E-mail :
Bericht :
  Uw bericht wordt voor publicatie gecontroleerd.
 
 
   
 


  terug     
 
Powered by Cobretti | WebDevelopment by WebContact WebDesign